Lähes 30 vuoden ikäni aikana urheilu on ollut minulle periaatteessa melko vastenmielistä. En ole oikeastaan koskaan saanut urheilusta mitään sellaista, mitä en olisi jostain muusta aktiteetista saanut. Näin ollen hauskanpito, musisointi ja kaikenlainen muu toiminta on pitänyt minut varsin tiiviisti erossa liikunnasta lähes koko aikuisikäni. Ainoa pidempikestoinen aktiviteetti on ollut kuntosali, joka sekin on ollut kausiluontoista ja maksimissaan kaudet ovat rajoittuneet puolen vuoden mittaisiksi. En edes jaksa laskea kuinka paljon rahaa on palanut kuntosalin vuosikortteihin, joilla on käyty salilla muutama kerta.

Tämä ei ole veto tai huumoripläjäys. En halua todistella itselleni mitään, vaan haluan vain tavoitteita, kun olen ensimmäistä kertaa elämässäni löytänyt lajin, josta nautin. Tavoitteena siis vuoden päästä nousta kehään, amatöörinä ja esimerkiksi salikisoissa päästä varpaisiin suojattuna.

9. maaliskuuta tapahtui eräs käännekohta elämässäni. Olin käynyt jo alkuvuodesta harjoittelemassa nyrkkeilyä kuntoilumielessä, kuten olin joskus vuosia aiemmin tehnyt. Ranskalainen nyrkkeily hieman neitimäiseltä tuntuvineen potkuineen ei kuitenkaan kiinnostanut, enkä oikeastaan tiennyt miksi googletin thainyrkkeilyn. Löysin seuran aivan muutaman sadan metrin päästä kotoani ja lähetin hieman pelokkaan sähköpostin seuran todella kovissa thainyrkkeilyliemissä keitetylle pomolle. Viestin sisältö oli tarkalleen tämä:

"Löysin googlettamalla thaiboxing-sivut ja ajattelin kysellä miten touhuun pääsisi mukaan. Täällä asuvana ainakin tuo harjoituspaikka olisi mitä otollisin. Taustastani sen verran, että olen vähän alle 30-vee istumatyöläinen ja melko rapakuntoinen. Kuntonyrkkeilyä olen harrastanut peruskurssin verran vuonna 2004 ja nyt olen parhaillaan savaten peruskurssilla, joka loppuu tän kuun lopussa. Jatkaminen savaten parissa ei kuitenkaan nappaa, vaan enemmän olisin kiinnostunut thainyrkkeilystä kuntoilumuotona.

Olisi kiva kuulla aiheesta lisää"

Vastaus saapuikin varsin nopeasti, jo parin päivän kuluttua:

"Moi.
Meidän seuraava alkeiskurssi alkaa vasta syksyllä . Mutta sä voisit tulla suoraan mukaan tonne vanhempien ryhmään, jos haluat. Tuolla meidän nettisivujen Ajankohtaista-osiossa kerrotaan siitä, millaisia harjoituksemme ovat tällä hetkellä. Olis hyvä jos pääsisit mukaan jo heti ensi viikolla. Treeniajat löytyy myös sivuilta.
Sun pitäisi olla valmis hankkimaan melkein kaikki lajissa tarvittavat varusteet pikaisesti. Niitten suhteen annan tarkemmat ohjeet treeneissä, mikäli tulet & haluat jatkaa.
Toi rapakuntoisuus on vähän suhteellinen käsite. Mikäli oikeasti olet aivan rapakuntoinen, meidän treenit saattavat olla liian kovia. Mutta sehän ei selviä muuten, kuin tulemalla kokeilemaan."

On vähän hankala muistella tuota kahden kuukauden takaista ensimmäistä kertaa, kun menin urheilutalon hikiseen pukukoppiin ensimmäisiin thainyrkkeilytreeneihin. Valmentaja otti minut rutinoituneesti vastaan, enkä tietenkään odottanut mitään erityiskohtelua.

Treenit olivat rankkuudessaan ja vittumaisuudessaan jotain niin huikeaa, etten ollut vastaavaan törmännyt elämäni aikana ikinä. Sellaista fiilistä, joka jättää tunnin treenien jälkeen hikoilun ja pöhinän päälle vielä tuntikausiksi harjoitusten jälkeen en ollut kohdannut koskaan. Vasta ensimmäisten treenien jälkeen tiesin, miltä urheilufriikeistä parhaimmillaan tuntuu ja miksi jotkut jaksavat tehdä vuosikausia jotain juttua.

Tiesin heti tunnin päätteeksi, että thainyrkkeily on oma juttuni. Siitä ei ollut epäilystäkään. Sen kertoo myös se, että heti ensimmäisten treenien päätteeksi tilasin kohtalaisen kalliit vermeet lajin harjoittamista varten, vain koska tiesin tästä tulevan jotain pysyvämpää.

Varsinaista harjoituspäiväkirjaa olen pitänyt vasta muutaman viikon ajan, tasan tarkkaan siitä asti, kun otin lenkkeilyn mukaan harjoitusohjelmaan. Aloituspainoni nyrkkeilytreenien aloituksessa oli suurin piirtein 94 kiloa ja tällä hetkellä parhaana päivänä paino keikkuu 87 kilossa. Treenejä on kahdesti viikossa kuun loppuun asti ja lenkkiä mahdollisuuksien mukaan 2-4 kertaa viikossa. Lenkkien pituudet vaihtelevat viidestä tällä hetkellä noin yhdeksään kilometriin.

Työpaikan kuntotestissä hyvä aerobinen kuntoni oli yllätys. Jos painoni olisi ollut 12 kiloa kevyempi, kuntotasoni olisi ollut erinomainen, tällä hetkellä vain hyvä. Suuri yllätys oli sekin, sillä kuten jo aiemmin kirjoitin, aikuisiälläni urheilu on rajoittunut lähinnä kapakoissa ramppaamiseen ja sen sellaiseen. Nyttemmin en alkoholia ole enää puoleentoista vuoteen juonut, mutta en myöskään ole kummemmin urheillut.

Tavoitteeni on nousta jossain vaiheessa ensi vuonna ensimmäistä kertaa kehään ottamaan matsia. Tällä hetkellä ajatus on kovin kaukainen, sillä pääsin vasta viime viikolla ensimmäistä kertaa sparraamaan, tuolloinkin hyvin kevyesti ja ilman jalkoja. Lyönnit päähän pelottavat, mutta olen lukenut sen olevan luonnollista, tietysti.